Thursday, 19 October 2017

Perkara yang perlu dan tidak perlu lakukan ketika BBQ

Perkara yang perlu dan tidak perlu lakukan ketika BBQ

Perlu
  •  Perap daging selama 30 minit untuk mengurangkan penghasilan heterocyclic amines (HCAs). HCAs mampu merosakkan gen anda
  • Makan daging ayam tidak melebihi 100g hingga 170g untuk setiap hidangan.
  • Campurkan buah-buahan, bawang putih, bawang dan jus lemon dalam sos perep untuk mengurangkan penghasilan HCA.
JANGAN
  • Bakar daging kehitaman. Daging yang dibakar sehingga hangus dan kehitaman sarat dengan HCAs.
  • Makan terlalu banyak sosej. Daging yang diproses boleh merosakkan DNA.

No comments:

Post a Comment

Pola makanan kebiasaan Rasulullah

Rasulullah lebih gemar makan tumbuh-tumbuhan. Walaupun Rasulullah tetap memakan daging, tetapi beliau hanya makan pada acara-acara tertentu ...