VvVitamin
1. ialah sebatian organik yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan yang baik- diperlukan dalam kuantiti yang sedikit
- tidak membekalkan tenaga
3. Terdapat dua jenis vitamin
- Vitamin larut lemak : vitamin A,D dan E
- Vitamin larut air : vitamin B dan C
1.Vitamin A
- Sumber utama : Lobak merah, kuning telur , hati , ikan
- Fungsi : Mengekalkan kulit yang sihat dan untuk penglihatan malam yang baik
- Penyakit kekurangan zat : Kulit yang kering dan rabun malam
- Sumber utama : Bijirin , hati , telur , yis , sayur-sayuran
- Fungsi : Mengekalkan sistem saraf yang sihat. Membantu menguraikan karbohidrat bagi membebaskan tenaga. Membantu dalam pembentukan sel darah merah.
- Penyakit kurang zat : Beri-beri (penyakit sistem saraf). Pelagra (penyakit kulit) . Anemia.
- Sumber utama : Buah-buahan dan sayur-sayuran
- Fungsi : Mengekalkan kulit, gigi, dan gusi yang sihat. Menyembuhkan luka. Meningkatkan rintangan badan terhadap penyakit.
- Penyakit kurang zat : Skurvi (gusi berdarah)
- Sumber utama : Hati, telur, hasil tenusu, terbentuk di dalam kulit di bawah cahaya matahari
- Fungsi : Membantu penyerapan kalsium dan fosforus. Pembentukan gigi dan tulang yang kuat.
- Penyakit kurang zat : Riket (tulang yang lemah dan pereputan gigi)
- Sumber utama : Kacang, bijirin, bijirin sempurna, minyak sayur
- Fungsi : Mengekalkan kesuburan. Menghalang kerosakan sel.
- Penyakit kurang zat : Kemandulan. Fungsi saraf dan otot yang lemah.
- Sumber utama : Hati, kuning telur dan sayur hijau
- Fungsi : Merangsang pembekuan darah
- Penyakit kurang zat : Pendarahan yang berterusan
Contoh sumber makanan :
No comments:
Post a Comment